Vitkovics ház, Rác templom, Hősi emlék

2019.08.21

Egerben az úgynevezett Rác hóstyán emelkedik a város fölé az idén helyre állított tetőszerkezetű Szerb templom. A szerbek a török hódoltság idején, a 17. században kezdtek letelepedni Egerben. A török uralom megszűnése után tovább növekedett az egri szerbek száma. A főleg borkereskedéssel foglalkozó tehetős szerbek sokáig kérvényezték, hogy omladozó templomuk helyére újat építhessenek. A templom 1785-1799 között épült fel, Povolni János tervei alapján, copf stílusban. Idővel a helyi görög és szerb lakosság beolvadt a magyarságba, illetve egy részük elvándorolt, kihalt. A templomot jelenleg a Görögkeleti Szerb Egyház működteti múzeumként. Éves klub programunkban augusztusra volt beütemezve ennek meglátogatása, melyet a Vitkovics ház kiállító terme és a nemzeti emlékmű megtekintésével kötöttünk össze.

A Vitkovics - ház

1760-ban épült copf stílusú görögkeleti plébánia épület, melyet 1989-ben felújított állapotban múzeumként nyitott meg a város. A házban található Vitkovics Mihály (1778-1829) szerb származású, reformkori költő, meseíró emlékszobája, s egy ideig otthont adott Kepes György kinetikus festőművész állandó kiállításának is. A művésztelepen helyet kap a kézművesség, az irodalom, a színjátszás a képző- és iparművészet hagyományos és a hagyományokban gyökerező kreatív kísérleti műfajai. Helyet kapnak továbbá ifjúsági és felnőtt műhelyek, melyek műfajtól függetlenül téma köré is csoportosulhatnak egy-egy projekt megvalósításakor. Ott jártunkkor Vitkovics Mihály egri költő emlékszobáját, fotókat, korabeli újságkivágásokat láthattunk, valamint egy fotós munkáiból készült tárlatot.

Rác templom.

A Rác templomba egy lépcsősoron jutottunk fel, ahol már várt minket a templom gondnoka. Az ajtón belépve fantasztikus látványban volt részünk. A templom fődísze az 1789-91 között Jankovics Miklós által faragott és Anton Kuchelmeiser bécsi festő által megfestett ikonosztázion 60 táblaképével. Mérete 10 x 12,5 méter. Az ikonosztáz ajtajain betekintve láthatjuk a szentélyt és a baldachinos oltárt. Az ikonosztázon kívüli megemelt helyről hangzott el az igehirdetés. A templomba egy szószéket is beépítettek, bár ezt sohasem használták. A templom középső részén a férfiak állva vehettek részt a szertartáson, csak az idősek és betegek részére készítették az oldalfalak mentén elhelyezkedő gyönyörű vörösfenyő padokat. A nők részét magas támlás padsor választotta el a férfiakétól. A férfikórus egy kívülről megközelíthető lépcsősoron keresztül jutott fel a karzatra. Az akár 2-3 órányira elhúzódó miséket az ő énekhangjuk színesítette. A női részben egy kicsi házi kiállítás a templom történetét és 18. századi orosz ikonok gyűjteményét mutatja be. Forrás: Eger honlapja. A templom udvarán találjuk a sírkertet, melyben már nagyon ritkán történik temetés.

Az utca túloldalán egy gondozott kertben találtuk meg a 14. Honvéd gyalogezred hősi halált halt honvédjainak és tisztjeinek emelt emléktáblát és a polgári lakosság kopja fáit.

A kirándulásunk képgalériája itt megtekinthető.

 

 


Foglalkozások

Minden hónap harmadik keddjén 14 órától az Egri Civil Házban a 7-es nagyteremben.

3300 Eger, Bajcsy Zs. u. 9. (8-as csengő)

Szeretettel várunk minden érintett érdeklődőt!

A klub támogatója az Egri Kulturális és Művészeti Központ.

 


Elérhetőségek

Amazonok Klubja Eger

Levelezési cím:

Eger, Bolyki Tamás u. 11.

 

Rákbetegek Országos Szervezete

1122 Budapest, Ráth György u. 7-9.

Levelezési cím:

1126 Budapest, Böszörményi u. 20-22.

 


Hírek

Klubnap változás
A novemberi klubnap időpontja változik | 2019.11.08

Felhívom klubtagjaink figyelmét, hogy a november havi klubnap nem 19-én lesz megtartva, ... Olvass tovább

Kékestető
kirándulás | 2019.06.29

2019. július 2-án Kékestetőre kirándulunk. Találkozunk 8:20-kor az egri buszpályaudvaron. ... Olvass tovább

Galyatető
kirándulás | 2019.06.20

2019. június 25-én Galyatetőre kirándulunk. Találkozunk 8:20-kor az egri buszpályaudvaron. ... Olvass tovább

További hírek