Máriaremete kegytemplom

2020.07.08.

Mai nap újra fel kellett utaznunk Budapestre. Hamar végeztünk a hivatalos dolgunkkal, ezért egy újabb ismerkedést terveztünk a fővárosban. Előbb a Máriaremetei kegytemplomot és a körülötte lévő parkot látogattuk meg, majd pedig a Remete szurdok volt az úti cél.

Máriaremete kegytemplom története:

A 150 éves török uralom alatt Buda és környéke teljesen elnéptelenedett. Ezért német ajkú telepeseket hoztak a mai Württembergből és Bajorországból, akik az elnéptelenedett vidékeket újból benépesítették. Egy lány hozott magával egy Mária-képet, amely a svájci Einsiedeln búcsújáró hely kegyképének a mása. A Mária-képet a környékbeli erdőségekben egy kőrisfára függesztette, s ott imádkozott az óhazából hozott Mária-kép előtt, majd egyre többen jártak oda imádkozni. Az erdőszéli Mária-képet látogató buzgó hívek a kőrisfán függő kép fölé egy kis fakápolnát építettek. Mivel a kápolna hamarosan szűknek bizonyult, Terstyánszky Ignác földbirtokos 1783-ban elhatározta, hogy kőkápolnát építtet a Mária-kép fölé. Mivel már ez is kicsinek bizonyult 1879-ben alakult a Mária Remete Boldogasszony Kápolna Egylet, amely célul tűzte ki megfelelő kegytemplom építését. Ez volt az első templom Magyarországon, amit nem püspök vagy kegyúr, hanem a hívő nép építtetett. A templomépítés összesen 100 000 forintba került. Külön is meg kell említeni Gebhardt Jozefa adományát, aki 33 000 forintot áldozott a templom építésére. A templomban láttuk a templom mind a négy falán a földtől a plafonig az adományozók nevével és az adott pénzösszeggel ellátott kazettákat.

A templomot hatalmas ősfás park veszi körül, nyári időben hangversenyeket is szoktak itt tartani. Itt láttuk a hatalmas üvegburában a Mária szobrát.

Itt az országos kéktúráéra kellett rátérni, és végig ezt kellett követnünk, hogy a Remete szurdokra érjünk. A szurdokkanyargós sétaútja tanösvény is egyben, végigmehetünk körülbelül 20 perc alatt. Fő látványossága a szabadon látogatható Remete-barlang, amely a pálos rend feloszlatása után ideköltöző remetéről kapta a nevét. A barlang kb. 40 m. hosszú, 8 m. magas és nagyon hideg van benne. Ezt a klímát vajon, hogy bírta a remete?

A sétaút végén a Remeteszőlős település szélére jutottunk ki, és itt érdemes kicsit tovább sétálni, mert itt találjuk meg a 2013-ban felállított verselő telefonfülkét, kagylójából Örkény egyperces novelláit és verseket lehet hallgatni. Mellette található még a Vivaldit játszó zenélő ivókút, egy könyvmegálló és a mezítlábas tanösvény is, igazán kellemes hely a pihenésre.

Galériánk megtekinthető itt.


Foglalkozások

Minden hónap harmadik keddjén 14 órától az Egri Civil Házban a 7-es nagyteremben.

3300 Eger, Bajcsy Zs. u. 9. (8-as csengő)

Szeretettel várunk minden érintett érdeklődőt!

A klub támogatója az Egri Kulturális és Művészeti Központ.

 


Elérhetőségek

Amazonok Klubja Eger

Levelezési cím:

Eger, Bolyki Tamás u. 11.

 

Rákbetegek Országos Szervezete

1122 Budapest, Ráth György u. 7-9.

Levelezési cím:

1126 Budapest, Böszörményi u. 20-22.

 


Hírek

Klubnap változás
A novemberi klubnap időpontja változik | 2019.11.08

Felhívom klubtagjaink figyelmét, hogy a november havi klubnap nem 19-én lesz megtartva, ... Olvass tovább

Kékestető
kirándulás | 2019.06.29

2019. július 2-án Kékestetőre kirándulunk. Találkozunk 8:20-kor az egri buszpályaudvaron. ... Olvass tovább

Galyatető
kirándulás | 2019.06.20

2019. június 25-én Galyatetőre kirándulunk. Találkozunk 8:20-kor az egri buszpályaudvaron. ... Olvass tovább

További hírek