Budapesti nosztalgia nap

2018.07.04

Nosztalgiáztunk a Gyermekvasúton

 

A tervnek megfelelően indultunk útnak Budapestre,- Csillebércre, hogy a most Gyermekvasútnak, de amit a mi iskolás korunkban Úttörővasútnak hívtak, megismerjük.

Ma ismét a főváros egyik közkedvelt látványossága. Gyermekvasutasnak is egyre többen jelentkeznek.

A csapatunkból mindössze ketten voltak itt úttörő korukban. A kis unokám is jött velünk, s meséltünk neki, hogy a mostani gyermekvasutasok mintájára az 1948-50 ben átadott úttörővasúton piros nyakkendős úttörők teljesítettek szolgálatot.

Most is a fiatal kis vasutasok nagy fegyelemmel és komolysággal látták el feladatukat, indították a szerelvényt, kezelték a jegyeket, s árulták a Csillebérci szuveníreket. Az időnk nagyon kellemes volt, s ezért a nyitott kocsiba szálltunk fel, s egészen a végállomásig élveztük a látványt, s a friss levegőt.

A Széchenyi hegy megállóból elsétáltunk a Széchenyi kilátóig, ahonnan Budapest panorámájában gyönyörködhettünk. Az emlékmű és a kilátó eredetileg erdei pihenőhelyként is szolgált, jelenleg inkább egy csendes, külvárosi, ligetes parknak tekinthető. A fenyőliget közepén, a hegy oldalába ékelve található emlékmű gróf Széchenyi Istvánnak állít emléket. A fák fölött kitekintve szemben láttuk az Országházat, s a Duna ezen oldalán pedig a Budai várat.

Elsétáltunk a fogaskerekű megállóhelyhez, s kíváncsian figyeltük a két sín közepén elhelyezkedő fogakat, amibe a jármű kapaszkodik. Felettünk az áramszedőt is felfedeztük. Többen örültünk a lehetőségnek, hogy ezt is kipróbálhattuk. A gyermekvasút végállomásától a Városmajori végállomásig utaztunk a piros tehénen smiley, majd villamosra és utána Metróra szállva a Batthyányi téren még egy kis sétahajózáshoz is kedvet kaptunk. Lecsorogtunk a Dunán a Római fürdő kikötőig, ahol frissen sütött lángossal, palacsintával, vagy épen fagyival kényeztettük magunkat. A következő hajójárattal indultunk vissza, hogy a vonatunkat még kényelmesen elérjük. Útközben gyönyörködtünk a parti épületek látványosságában, érintettük a Margit szigetet, közelről csodálhattuk meg a parlament csodálatosan kidolgozott épületét.

Az élmény dús program után fáradtan, de jól eső érzéssel tértünk haza.

Az eseményről készült képek megtekinthetőek a galériában.

 

 

 


Foglalkozások

Minden hónap harmadik keddjén 14 órától az Egri Civil Házban a 7-es nagyteremben.

3300 Eger, Bajcsy Zs. u. 9. (8-as csengő)

Szeretettel várunk minden érintett érdeklődőt!

A klub támogatója az Egri Kulturális és Művészeti Központ.

 


Elérhetőségek

Amazonok Klubja Eger

Levelezési cím:

Eger, Bolyki Tamás u. 11.

 

Rákbetegek Országos Szervezete

1122 Budapest, Ráth György u. 7-9.

Levelezési cím:

1126 Budapest, Böszörményi u. 20-22.

 


Hírek

Klubnap változás
A novemberi klubnap időpontja változik | 2019.11.08

Felhívom klubtagjaink figyelmét, hogy a november havi klubnap nem 19-én lesz megtartva, ... Olvass tovább

Kékestető
kirándulás | 2019.06.29

2019. július 2-án Kékestetőre kirándulunk. Találkozunk 8:20-kor az egri buszpályaudvaron. ... Olvass tovább

Galyatető
kirándulás | 2019.06.20

2019. június 25-én Galyatetőre kirándulunk. Találkozunk 8:20-kor az egri buszpályaudvaron. ... Olvass tovább

További hírek