Debreceni kirándulás

2020. 08. 11.

Többek kérésére mégiscsak megszerveztük a Debreceni kirándulást. Akik bírják a vonatozást, valamint a városban a gyalogos sétát, azok jelentkezését vártuk. Sajnos az előző napokban nagy meleg volt, s e miatt nem tudott mindenki részt venni aki szeretett volna jönni. De azért a vonat indulása előtt 10-en üdvözöltük nagy örömmel egymást. Kellemes 21 C fokban indultunk, a vonat ablakában enyhe szellő lengedezett. Most kicsit meg volt variálva az út, mert a vasúti pálya felújítása miatt Balmazújvárosnál vonatpótló buszra kellett szállnunk, de semmi gondot nem jelentett senki számára. Debreceni megérkezésünkkor még nem volt nyitva a Déry Múzeum, addig az előtte lévő parkban sétálgattunk és gyönyörködtünk a Múzeum falainak, oszlopainak díszítésében, valamint a sok szép virágokban. Nyitáskor kíváncsian néztünk szét a múzeum előterében, majd a csomagok ruhatárba adása után indultunk körbejárni a kiállításokat, bemutató termeket.

A Déri Múzeum Magyarország egyik legjelentősebb múzeuma. Az intézmény gazdag helytörténeti anyaga mellett Déri Frigyes egyetemes művelődéstörténeti gyűjteményével vált meghatározó jelentőségűvé.

A múzeum egyik legnépszerűbb kiállítótermében, a Munkácsy Teremben láthatók Munkácsy Mihály Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó, monumentális méretű alkotásai, a Krisztus Pilátus előtt, az Ecce Homo és a Golgota. A Déri Múzeum állandó kiállításai mellett az időről időre megújuló időszaki kiállítások várják a látogatókat. A múzeum épülete előtt található négy, Medgyessy Ferenc szobrászművész által készített szobor, 1937-ben elnyerte a párizsi világkiállítás nagydíját. A déli nagy melegben a Református Nagytemplomba tértünk be.

A Debreceni Református Nagytemplom az ország egyik legnagyobb református temploma, Debrecen kiemelt turisztikai látnivalója. Régészeti feltárások alapján már a 13. században is templom állt a mai Nagytemplom helyén. Az egyhajós, gótikus stílusban épült egykori Szent András-templom többször vált tűzvész áldozatává.

Az 1802-es nagy debreceni tűzvészben teljesen leégett, ezért új templomot kellett építeni a város református hívei számára. A templom jelenlegi formáját ezt követően kapta Péchy Mihály építész tervei alapján klasszicista stílusban. A templomot történelme tette igazán híressé: 1849. április 14-én Kossuth Lajos itt olvasta fel a Függetlenségi Nyilatkozatot. Kossuth ekkor használt széke a Nagytemplom féltve őrzött ereklyéje.

A Református Nagytemplomban számos különleges relikvia és érdekes kiállítás várja a látogatókat. A földszinti templomtérben látható egy Kossuth emlékkiállítás, valamint a gyülekezettörténeti kiállítás, melynek legfontosabb eleme a Vizsolyi Biblia eredeti példánya.

Az állandó kiállításokban a bibliai makett-és festménykiállítás 25 nagy méretű makettet és 52 festményt tartalmaz. A keleti toronyban akadálymentesített lift segíti a közlekedést egészen a hatodik emeletig, a padlástérig. A régi óraszerkezet, valamint Péchy Mihály eredeti ötletét mutató templom makett után fel lehet sétálni egészen a nyugati torony kupolájáig a Rákóczi-haranghoz, valamint szemet gyönyörködtető kilátás nyílik a két torony között húzódó panorámajárdáról.
A templomlátogatás után még volt kis időnk a központban kicsit nézelődni, fagylaltozni. Debrecen legfontosabb tere a belváros szívében elhelyezkedő Kossuth tér, ahol számos, fontos épület található. A tér legjelentősebb látnivalói az Aranybika szálló, a Csonkatemplom, a Debreceni Református Nagytemplom és a Debreceni líciumfa.

A Debrecenben található Millenium szökőkút Magyarország legnagyobb zenélő szökőkútja. Átadására 2001-ben került sor, a felújított főtérrel együtt. A szökőkút Pázmándi Antal tervei alapján, Gaál Endre üvegművész társalkotásával készült. A Milleniumi szökőkút dísze a Honfoglalás című kép, amely a magyarok bejövetelét ábrázolja, illetve a főnixmadár, amely Debrecen újjászületésének is jelképe.

A fárasztó, de élmény dús nap után ismét a vonatpótló buszra, majd vonatra szálltunk és jókedvűen utaztunk haza.

A kirándulásról készült képek itt megtekinthetőek.

 


Foglalkozások

Minden hónap harmadik keddjén 14 órától az Egri Civil Házban a 7-es nagyteremben.

3300 Eger, Bajcsy Zs. u. 9. (8-as csengő)

Szeretettel várunk minden érintett érdeklődőt!

A klub támogatója az Egri Kulturális és Művészeti Központ.

 


Elérhetőségek

Amazonok Klubja Eger

Levelezési cím:

Eger, Bolyki Tamás u. 11.

 

Rákbetegek Országos Szervezete

1122 Budapest, Ráth György u. 7-9.

Levelezési cím:

1126 Budapest, Böszörményi u. 20-22.

 


Hírek

Klubnap változás
A novemberi klubnap időpontja változik | 2019.11.08

Felhívom klubtagjaink figyelmét, hogy a november havi klubnap nem 19-én lesz megtartva, ... Olvass tovább

Kékestető
kirándulás | 2019.06.29

2019. július 2-án Kékestetőre kirándulunk. Találkozunk 8:20-kor az egri buszpályaudvaron. ... Olvass tovább

Galyatető
kirándulás | 2019.06.20

2019. június 25-én Galyatetőre kirándulunk. Találkozunk 8:20-kor az egri buszpályaudvaron. ... Olvass tovább

További hírek