Idegenvezetői Világnap 2017

Mint minden évben, így az idén is, február utolsó hétvégéjén országosan megszervezik az „Idegenvezetői világnapot”, melyen a klubunk második alkalommal vett részt (25 fő) csoportosan. Az időjárás felelős is ki tett magáért: az időnk is gyönyörű volt.

Vonattal utaztunk oda is és haza is, de a sok szép látni való kárpótolt a fáradtságért.

A Vámház téri Bálna előtt, az előre lelevelezett helyszínen és időpontban volt az indulás különjáratú buszokon.

A Vámház körúton indulva, a Múzeum körút, Astória, Rákóczi és Stefánia úton áthaladva jutottunk el az Andrássy útra. Közben az idegen vezető hölgy nagyon színes és mindenki számára közérthető, bemutató tájékoztatást tartott.

Az Andrássy út Budapest leghosszabb sugárútja, amely látványosság szempontjából három szakaszra tagolható. Az egyik szakaszát a Deák Ferenc tér és az Oktogon közti rész jelenti. Ezt az útrészt zártsorú, három-négyemeletes bérpaloták szegélyezik, földszintjükön elegáns kávézók és üzletek találhatók. Az Andrássy út második szakaszán az épületek emeleteinek száma csökken, és inkább fasorszerűvé válik. A harmadik szakasz a Kodály körönd és a Hősök tere közötti rész. Az útszakaszt paloták és villák szegélyezik, több nagykövetség is itt székel. A buszból láthattuk az Andrássy úton és környezetében: a Magyar Állami Operaház, a volt Balettintézet, az egykori Divatcsarnok ma Párizsi Nagy Áruház, a Zene akadémia impozáns épületeit. Valamint több múzeum is található, mint például a Terror Háza Múzeum, a Postamúzeum, a Liszt Ferenc-emlékház, továbbá itt van a „pesti Broadway is a Nagymező út környékén. A sugárút alatt halad az M1-es Metró vonal, amely Európában az első földalatti Vasút. Az Andrássy út a Millenniumi Földalatti Vasúttal és a Hősök terével 2002 óta a világörökség részét képezik. Az Andrássy útról jutottunk a Hősök terére, mely a főváros legtágasabb és legnagyobb hatású tere, melynek közepén áll a Millenniumi Emlékmű, valamint itt található a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok is.                                                                               A Millenniumi Emlékmű: az oszlop tetején Gábriel arkangyallal, a talapzaton Árpád fejedelemmel az élen a honfoglaló vezérek: Tétény, Ond, Kond, másik oldalon Tas. Huba, Előd.  Az oszlopcsarnoknál: Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. András, IV Béla, Károly Róbert, Nagy Lajos szobra. Az oszlopcsarnok tetején az Andrássy út felé néz a Munka és Jólét szobra, a másik végén pedig a Háború lovas kocsija.

A Műjég pályán nagyon sok fiatal, szülők és gyermekeik korcsolyájukon száguldva kapcsolódtak ki és töltődtek fel a jövő heti munka előtt.

Folytatva városismerkedési utunkat, rátértünk az Erzsébet körútra, aminek legnagyobb részében eklektikus stílusú épületeket láttunk. Legjelentősebbek: a New York palota, a Madách Színház, és az egykori Royal Szálló.

Budapest második legnagyobb közparkja a Városliget. Itt található többek között, a Széchenyi gyógyfürdő, a Vajdahunyad vára, valamint a Fővárosi Állat és Növénykert is.

A Múzeum körúton láttuk a Nemzeti Múzeum csodálatos épületét.

A Szent István téren található a Szent István bazilika.

A Margit hídon jutottunk át a Dunán a Budai oldalra. Gyönyörködtünk a város panorámájában, egész közelről láthattuk az Országházat. Sajnos a Kossuth tér most nem látogatható építési munkálatok miatt, de a Parlament épületét több irányból sikerült lencsevégre kapni.

A Budai részen ritkábban láthattunk toronymagas épületeket, ott elsősorban villa negyedek találhatók. Nagyon sok a zöld terület. A Dózsa György téren Ajtósi Dürer által tervezett ligetben töltötte sok idejét Sziszi az Erzsébet királynénk. A Gellért hegyen elhaladtunk a Budai vár és a Citadella gyönyörű szép épület együttese előtt, majd hamarosan ráfordultunk az Erzsébet hídra és onnan a kiindulási helyszínre: a Bálna elé.

A Bálnától kb. 200 m-re a Nehru parton szálltunk fel a Táncsics sétahajóra, ahol a hajón is idegenvezető ismertette velünk a part közeli látványosságokat. A Margit híd alatt áthaladva a Rákóczi hídnál kanyarodtunk vissza. Nagyon kellemes volt a hajó utunk is.

A klub tagjai és vendégeink nagyon jól éreztük magunkat, Nagyon fárasztó, de szép napot sikerült eltöltenünk újra,- együtt.  Az előző napon, szombaton 10 fő utazott fel szintén a világnapra, ők a hajós kirándulást gyalogos város ismereti sétával toldották meg. Többek között a Vigadóval ismerkedtek meg.

Képek megtekinthetők: itt


Foglalkozások

Minden hónap harmadik keddjén 14 órától az Egri Civil Házban a 7-es nagyteremben.

3300 Eger, Bajcsy Zs. u. 9. (8-as csengő)

Szeretettel várunk minden érintett érdeklődőt!

A klub támogatója az Egri Kulturális és Művészeti Központ.

 


Elérhetőségek

Amazonok Klubja Eger

Levelezési cím:

Eger, Bolyki Tamás u. 11.

 

Rákbetegek Országos Szervezete

1122 Budapest, Ráth György u. 7-9.

Levelezési cím:

1126 Budapest, Böszörményi u. 20-22.

 


Hírek

Klubnap változás
A novemberi klubnap időpontja változik | 2019.11.08

Felhívom klubtagjaink figyelmét, hogy a november havi klubnap nem 19-én lesz megtartva, ... Olvass tovább

Kékestető
kirándulás | 2019.06.29

2019. július 2-án Kékestetőre kirándulunk. Találkozunk 8:20-kor az egri buszpályaudvaron. ... Olvass tovább

Galyatető
kirándulás | 2019.06.20

2019. június 25-én Galyatetőre kirándulunk. Találkozunk 8:20-kor az egri buszpályaudvaron. ... Olvass tovább

További hírek