Parádsasvár

Parádsasvári Kristály Manufaktúrában

Valamikor régen, még a 1990-es évek végén is működött a lakóhelyünkhöz aránylag közel egy gyár, ahol világhírű termékeket gyártottak, s ez nem más, mint a Parádsasvári üveggyár. Sajnos a rendszerváltás után ez is, mint sok minden más,- felszámolás alá került. a javakat széthordták, a gyár épületét lecsupaszították, ablakokat, ajtókat kiemelték a helyükből. A látvány nagyon elkeserítő, amit a megmaradt épületekből és a gyárkéményből láttunk 2015. május 05-én, mivel az utolsó gyárigazgató a mi klubunk tagja,- Első József- elintézte, hogy látogatást tehessünk az újonnan megalakult Kristály Manufaktúra kiállító termeiben.

A kiállító terem az Önkormányzati épület emeletén található, s a lépcsőház falán a valamikori gyár igazgatóinak a portréi vannak kiállítva. A lépcsősor végén a mi klubtagunk (fiatalkori) fényképe zárta az igazgatók sorát. A jelenlegi Önkormányzati elnök és Első József kalauzolt végig minket a bemutató termeken. Szavakkal nem lehet kifejezni azt a sok csodát, ami elénk tárult a vitrinekből. Ezek a tárgyak a falubeliek szorgos és kitartó kutató munkáját dicséri, gyűjtő munkájuk eredménye, hogy az utókor megismerhesse azt a sok meseszép kristálytárgyakat. Az üveges vitrinben csillogtak, villogtak a szebbnél szebb vázák, poharak, gyertyatartók, kávés és boros készletek, ahogy a nap sugarai bevilágítottak az ablakokon. Hatalmas élményt jelentett ez a páratlan látvány mindenki számára.

Nem tisztünk megítélni, hogy a Parádsasvári üveggyár, a Parád Kristály Manufaktúra miért került felszámolás alá a második évezred elején. Tény: az egykori üzemből mára gyakorlatilag csak romok maradtak. A helybéli költő, Juhász Pál így ír erről:

„Szinte nem telik el úgy egy nap, hogy ne találkozzak turistákkal, akik a gyár után érdeklődnek. Sokan csendesen megkönnyezik, még sokan felháborodva kérdezik, hogy miért kellett kétszázötven dolgozó és a falu világhírű értékét tönkretenni. A gyár épületét 2008-ban kezdték elbontani.

Az üveggyár előtt ültem,
Néztem, hogy hullik szét.
Sorsába beletörődtem,
Emlékét elfújja a szél.”

Mi a magunk részéről csak annyit ígérhetünk, hogy ezt az emléket, a Parádsasvári üveggyártás emlékét nem eresztjük szélnek. A hagyomány él.

A kirándulásról készült képeink itt tekinthető meg.


Foglalkozások

Minden hónap harmadik keddjén 14 órától az Egri Civil Házban a 7-es nagyteremben.

3300 Eger, Bajcsy Zs. u. 9. (8-as csengő)

Szeretettel várunk minden érintett érdeklődőt!

A klub támogatója az Egri Kulturális és Művészeti Központ.

 


Elérhetőségek

Amazonok Klubja Eger

Levelezési cím:

Eger, Bolyki Tamás u. 11.

 

Rákbetegek Országos Szervezete

1122 Budapest, Ráth György u. 7-9.

Levelezési cím:

1126 Budapest, Böszörményi u. 20-22.

 


Hírek

Klubnap változás
A novemberi klubnap időpontja változik | 2019.11.08

Felhívom klubtagjaink figyelmét, hogy a november havi klubnap nem 19-én lesz megtartva, ... Olvass tovább

Kékestető
kirándulás | 2019.06.29

2019. július 2-án Kékestetőre kirándulunk. Találkozunk 8:20-kor az egri buszpályaudvaron. ... Olvass tovább

Galyatető
kirándulás | 2019.06.20

2019. június 25-én Galyatetőre kirándulunk. Találkozunk 8:20-kor az egri buszpályaudvaron. ... Olvass tovább

További hírek