Gyöngyös

Gyöngyös egyházi múzeum

A 2015. augusztus 25-re tervezett Gyöngyösi Természet múzeum, Orczy kastély és egyházi múzeum látogatása, sajnos az egész napos eső miatt nem aratott osztatlan sikert. Mindössze 4-en gyűltünk össze a busz pályaudvaron, de minket nem tántorított el az eltervezett programunktól. Először az egyházi múzeum csodálatos kincstárában gyönyörködtünk. Szebbnél szebb ereklyéket, oltár díszeket, egyházi öltözékeket és bibliákat csodálhattunk meg. Délelőtt az idő is kegyes volt hozzánk, az eső elállt, sőt a napocska is ki-kikandikált a felhők fodrai közül. Belátogattunk a Barátok templomába, majd 2 társunk a déli órákban elköszönt, mert itthon feladatok várták délutánra. Már csak 2-en maradtunk, de a Mátra múzeum és az Orczy kert még várt minket. Nem bántuk meg, mert sok szép élmény várt minket.

Gyöngyös Mátra múzeum

Amikor a klubtársak elköszöntek tőlünk, mi még a betervezett Mátra múzeumot látogattuk meg. A város közepén, két kőoroszlánnal védett vaskapu takarta a díszparkban az eredetileg udvarház helyén álló kastélyt, ami helyet adott a Mátra Múzeumnak. Magát az épületet többször átépítették. 1826-ban Zofahl Lőrinc tervei szerint egy északi szárnyat hozzáépítve négyzet alakú, zárt, klasszicista stílusú palotává alakították, a belső udvarra nyíló árkádokat befalazták.

A múzeum földszintjén, a Magyarországon található nagyrészt eredeti csontokból összeállított mamutcsontváz köszönti a látogatókat. A földszinti termekben vadászati és vadászattörténeti tárgyakat, tárlókat láthatunk. Az emeleti termek egy részében természettudományi kiállítás kapott helyet, ahol különleges ásványokat, a Mátrában fellelt kovásodott fatörzseket, különféle kövületeket állítanak ki. Szintén az emeleten látható az Orczy-család történetét megörökítő két terem, falait a felújítás során előkerült eredeti barokk falfestmények díszítik. Az állandó kiállítás harmadik része a város történetével foglalkozik, bemutatva az egyes korok jellemző tárgyait, dokumentumait. Itt rendezték be azt a külön helyiséget is, amely a gyöngyösi születésű orvos, természettudós és nyelvújító, Bugát Pál munkásságának állít emléket. A gyöngyösi kórház az ő nevét viseli.

Az épületből egy szépen karban tartott parkba léphettünk ki, ahol a kis tó partján, a padokon megpihenve hallgattuk a békák kuruttyolását és a madarak csicsergését.

Ez a nap is egy emlékezetesen szépnek sikerült.

 

A kirándulásról készült galériánk itt megtekinthető.

 

 


Foglalkozások

Minden hónap harmadik keddjén 14 órától az Egri Civil Házban a 7-es nagyteremben.

3300 Eger, Bajcsy Zs. u. 9. (8-as csengő)

Szeretettel várunk minden érintett érdeklődőt!

A klub támogatója az Egri Kulturális és Művészeti Központ.

 


Elérhetőségek

Amazonok Klubja Eger

Levelezési cím:

Eger, Bolyki Tamás u. 11.

 

Rákbetegek Országos Szervezete

1122 Budapest, Ráth György u. 7-9.

Levelezési cím:

1126 Budapest, Böszörményi u. 20-22.

 


Hírek

Klubnap változás
A novemberi klubnap időpontja változik | 2019.11.08

Felhívom klubtagjaink figyelmét, hogy a november havi klubnap nem 19-én lesz megtartva, ... Olvass tovább

Kékestető
kirándulás | 2019.06.29

2019. július 2-án Kékestetőre kirándulunk. Találkozunk 8:20-kor az egri buszpályaudvaron. ... Olvass tovább

Galyatető
kirándulás | 2019.06.20

2019. június 25-én Galyatetőre kirándulunk. Találkozunk 8:20-kor az egri buszpályaudvaron. ... Olvass tovább

További hírek