Kirándulás Galyatetőre

2019.06.25

Az éves programban meghirdetett „Az ország magas pontjain”magyarországi csúcsok meglátogatása, második állomása Galyatető, ahol a június havi klubnapot itt a gyönyörű természet lágy ölén tartjuk. Ragyogóan szikrázó napsütésben vágtunk neki a Mátra második legmagasabb, 961 méter magas csúcsát meghódítani.

Már az autóbuszból megláttuk a település templomát, ami 1939-42 között épült a szálló vendégek lelki szolgálatára. 1942-ben Kodály Zoltán itt komponálta a Csendes mise orgonaváltozatát. Sajnos a templomba nem tudtunk bemenni, mert zárva volt.

A Galya kilátó 1934 óta áll, eredeti magassága 17 méter volt. Nagyon népszerű volt a kirándulók körében a belső csigalépcsős építmény, a tetőn vasketrec védte a látogatókat a leeséstől. A 2000-es évekre az állapota nagyon leromlott, szükség volt a felújításra és a magasság növelésére, mert a környező fák akadályozták a kilátást. 13 méteres vasbeton magasítással és a lépcsők a falon kívüli elhelyezéssel várja a látogatókat. A kilátót rozsdamentes acélháló veszi körbe. Két emeleten 3x5 fős bivakszállást alakítottak ki.

A csoportunkból sokan vállalkoztak a kilátó lépcsőinek megmászására, gyönyörködtek a Mátra szépségeiben. Persze akadt olyan vállalkozó, akivel a második szint után kellett vissza fordulni a tériszony miatt.

Visszafele megálltunk a régi sípálya felvonójánál, onnan újabb szögből láthattuk a tájat, szembe fordultunk a következő úti célunkkal: a Mátra legmagasabb pontjával a Kékestetői kilátóval.

Indulás előtt még megnéztük a Galyatetői Nagyszállót, és a hozzá tartozó parkot. Nagyon szép napot tudhatunk magunk mögött.

A kirándulásról készült képek megtekinthetőek itt.


Foglalkozások

Minden hónap harmadik keddjén 14 órától az Egri Civil Házban a 7-es nagyteremben.

3300 Eger, Bajcsy Zs. u. 9. (8-as csengő)

Szeretettel várunk minden érintett érdeklődőt!

A klub támogatója az Egri Kulturális és Művészeti Központ.

 


Elérhetőségek

Amazonok Klubja Eger

Levelezési cím:

Eger, Bolyki Tamás u. 11.

 

Rákbetegek Országos Szervezete

1122 Budapest, Ráth György u. 7-9.

Levelezési cím:

1126 Budapest, Böszörményi u. 20-22.

 


Hírek

Klubnap változás
A novemberi klubnap időpontja változik | 2019.11.08

Felhívom klubtagjaink figyelmét, hogy a november havi klubnap nem 19-én lesz megtartva, ... Olvass tovább

Kékestető
kirándulás | 2019.06.29

2019. július 2-án Kékestetőre kirándulunk. Találkozunk 8:20-kor az egri buszpályaudvaron. ... Olvass tovább

Galyatető
kirándulás | 2019.06.20

2019. június 25-én Galyatetőre kirándulunk. Találkozunk 8:20-kor az egri buszpályaudvaron. ... Olvass tovább

További hírek