Recski klubnap

Recsken töltöttük kihelyezett klubnapunkat 2016. 06. 21-én.

 

Nagyon meleg napnak ígérkezett, habár reggel indulás előtt még nagyon borús volt az ég. De, hamarosan elvonult a felhő, s gyönyörűen kisütött a nap.

Csodálatosan szép napunk volt! Recsken a buszmegállóban vártak az ott lakó klubtársak és egyből a polgármesteri hivatalba irányítottak minket, ahol a község első embere olyan szívélyes fogadtatásban részesített minket és mélyen megérintő, köszöntő beszédet tartott, hogy csak ámultunk és bámultunk a meglepetéstől. Már ott is megvendégeltek süteménnyel, majd mikrobusszal, és még 4 autóval vittek ki a Nemzeti Emlékparkba, ahol valamikor a kényszermunkatábor működött. A büntetőbarakkban van a fényképekkel, használati tárgyakkal bemutató kiállítás, amelyet a túlélők kezdeményeztek és az emlékeik alapján állítottak össze. Itt raboskodott Faludy György költő is, akinek egy verse ki van függesztve a bejáratnál. Borzalmas körülmények között 1500-an raboskodtak és halálra dolgozták magukat az emberek az érc bányában. Ezt a tábort a szovjet mintára „Magyar gulag”-nak hívják. Az iskola igazgatója, Gáspár Emil ismertetett meg minket a tábor történetével. Az udvaron található a Recski Szövetség által felavatott emlékmű, mely előtt csoportképet készítettünk.

Innen átvittek a Művelődési ház és Bányászati Kiállítóhelyhez. A jellegzetes alpesi tetővel rendelkező épületben állandó bányászati és ásványkiállítás van.

Az udvaron, kiállított bányagépek találhatók, míg odabent több mint 150 ásvány,- féldrágakő és emléktárgyakban gyönyörködhettünk.

A másik kiállító teremben az egyik recski klubtársunk: Brassai Sámuelné kézimunka kiállítását tekinthettük meg. Szebbnél szebb azsúrozott terítők sokasága, szálán varrott, szálszámolásos és szálhúzásos technikával készültek, valamint előrajzolt hímzésű munkái, a száröltésű, a makramé és gépöltésű díszítések, horgolások és kézi kötések egészítik ki. De találkoztunk kalocsai hímzésekkel és kötött felső részekkel is. Marika elmondása szerint, már egészen kislány korától a kézimunka töltötte ki az életét. A bemutatott darabok csak egészen kis része az elkészült munkáinak. Csodálattal adózunk neki.

Mivel az eddigi látnivalók az egész délelőttöt kitöltötték, elérkezett az ebédelés ideje. Az iskola éttermében fogyasztottuk vendéglátóink által készített ebédet: nagyon ízletes frankfurti levest, és különlegesen elkészített hús szeletet krumplival. Süteményről és üdítőről vendéglátó klubtársaink készültek.

Az ebéd után még egy látnivalóról gondoskodtak számunkra. Átkísértek minket a Népművészeti Tájházba, mely a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet fenntartásában működik. Ez az épület 1910-ben épült és műemléki védelem alatt áll. Berendezése az eredeti formában megmaradt. Nemcsak a térség, hanem az ország egyik legkorábbi ilyen jellegű tájháza a recski. A hagyományos falusi élet kellékei mellett hamisítatlan hangulatot áraszt a búbos kemence.

Egyetlen nap alatt nagyon sok látnivalókkal gazdagodtunk, megismerkedtünk a településükre joggal, büszke emberekkel. Nem lehetünk elég hálásak a polgármester önzetlen segítségéért, hogy szépé varázsolták kicsiny közösségünk napját. Hálás szívvel mondunk köszönetet minden segítőnek!

A klubnapról készült galériát itt tekintheti meg.


Foglalkozások

Minden hónap harmadik keddjén 14 órától az Egri Civil Házban a 7-es nagyteremben.

3300 Eger, Bajcsy Zs. u. 9. (8-as csengő)

Szeretettel várunk minden érintett érdeklődőt!

A klub támogatója az Egri Kulturális és Művészeti Központ.

 


Elérhetőségek

Amazonok Klubja Eger

Levelezési cím:

Eger, Bolyki Tamás u. 11.

 

Rákbetegek Országos Szervezete

1122 Budapest, Ráth György u. 7-9.

Levelezési cím:

1126 Budapest, Böszörményi u. 20-22.

 


Hírek

Klubnap változás
A novemberi klubnap időpontja változik | 2019.11.08

Felhívom klubtagjaink figyelmét, hogy a november havi klubnap nem 19-én lesz megtartva, ... Olvass tovább

Kékestető
kirándulás | 2019.06.29

2019. július 2-án Kékestetőre kirándulunk. Találkozunk 8:20-kor az egri buszpályaudvaron. ... Olvass tovább

Galyatető
kirándulás | 2019.06.20

2019. június 25-én Galyatetőre kirándulunk. Találkozunk 8:20-kor az egri buszpályaudvaron. ... Olvass tovább

További hírek