Szombathely, Kőszeg, Cáki pincesor

2018.05.17

Kirándulás a nyaralás alatt!

A Bakonyszücsi rehabilitációs Otthon jóvoltából, kirándulást szervezhettünk Szombathelyre és Kőszegre. Az első állomásunk Szombathely volt, ahol a Savária Múzeumot kerestük fel. Kíváncsian nézelődtünk a kiállított tárgyak, szobrok között. Majd ellátogattunk a közelben lévő templomba, és elsétáltunk a Fő térre. A fő tér Szombathely központja, mind kulturális, mind társasági szempontból; kedvelt sétáló- és találkozóhelye a helyi fiataloknak, családoknak és a városba látogató turistáknak. A gyönyörű, napsütésben sokan töltötték a szabadidejüket a városközpontban. A székesegyház, a Sarlós Boldogasszony tiszteletére emelt templom alaprajza latin keresztet formáz, stílusát tekintve klasszicizáló barokk. A homlokzatot két karcsú torony fogja közre. Az esztergomi és az egri után a harmadik legnagyobb templom, melynek befogadóképessége 5000 fő.

Hamarosan tovább kellett indulni Kőszegre. A város legmagasabb építménye a Jézus szíve templom, ahol az első fotónkon csoportképet csináltunk. Habár a templom nem volt nyitva, de az előtérből betekintést nyertünk. Nagyon értékes a berendezése. A Hősök tornyában és a Tábornok házban állandó és időszaki kiállítások láthatók. A Hősök kapuján áthaladva látjuk a Lábas házat, ami ma már levéltárként működik. A Jurisics téren áll a Városkút, a Mária szobor és a Városháza. Itt található a sgraffitós ház azaz kaparós ház. Ennek a díszítésmódnak a lényege, hogy a falra két vagy több, különböző színű vakolatréteget raknak, majd a felső, világosabb réteget a kívánt minta szerint eltávolítják. Ezt az Itáliából származó eljárást Kőszegen is sok helyütt alkalmazták. A Jurisics tér egyik dísze az egykori Városkút. 1766-ban létesítette a város egy korábbi láncos kút helyén, amelynek egykori létezését írásos adatok bizonyítják.

Kőszegi ismerkedésünk utolsó állomása a Jurisics vár. A kőszegi alsóvár legrégebbi része a13. században épült. Az eredetileg gótikus stílusú belső várat később kibővítették; a reneszánsz és barokk korban is átalakított épületegyüttes uradalmi várkastélyként szolgált. A vár az 1532-ben, a Bécs felé nyomuló oszmán hadak rohama elleni védekezést vezető várkapitányról kapta a nevét. Jurisics Miklós maroknyi védőserege 19 ostromot vert vissza; az ő győzelmeikre emlékeztet a Kőszegen mindennap 11-kor megszólaló harangszó. Mi Amazonok gyorsan bevettük a Jurisics várat, a hosszú út porát a vár ebédlőjében az urak kupájával imitálva enyhítettük szomjunkat. Még bóklásztunk kicsit a vár falai között, bekukkantottunk minden helyiségbe, amit nyitva találtunk.

A hosszú, fárasztó nap után haza indultunk, de azért még útba ejtettük a Cáki pincesorokat. Jelenleg a pincesor egy kis skanzen, néhány épületbe be is tudunk menni, láthatunk itt különböző régi szőlészeti-borászati eszközöket, oldalorsós, kősúlyos és középorsós szőlőpréseket, az egyik pincében pedig kádárkiállítás található.

Vacsoraidőre érkeztünk haza, s mindenki élménybeszámolót tartott a betegség miatt otthon maradt klubvezetőnek.

Képgalériánk megtekinthető ide kattintva.


Foglalkozások

Minden hónap harmadik keddjén 14 órától az Egri Civil Házban a 7-es nagyteremben.

3300 Eger, Bajcsy Zs. u. 9. (8-as csengő)

Szeretettel várunk minden érintett érdeklődőt!

A klub támogatója az Egri Kulturális és Művészeti Központ.

 


Elérhetőségek

Amazonok Klubja Eger

Levelezési cím:

Eger, Bolyki Tamás u. 11.

 

Rákbetegek Országos Szervezete

1122 Budapest, Ráth György u. 7-9.

Levelezési cím:

1126 Budapest, Böszörményi u. 20-22.

 


Hírek

Klubnap változás
A novemberi klubnap időpontja változik | 2019.11.08

Felhívom klubtagjaink figyelmét, hogy a november havi klubnap nem 19-én lesz megtartva, ... Olvass tovább

Kékestető
kirándulás | 2019.06.29

2019. július 2-án Kékestetőre kirándulunk. Találkozunk 8:20-kor az egri buszpályaudvaron. ... Olvass tovább

Galyatető
kirándulás | 2019.06.20

2019. június 25-én Galyatetőre kirándulunk. Találkozunk 8:20-kor az egri buszpályaudvaron. ... Olvass tovább

További hírek