Egri Érseki palota

2016.0816

A nyári hónapokban általában nem a megszokott klub helyünkön vagyunk. Ilyenkor igyekszünk különböző helyeket felkeresni, ismereteket szerezni a környékünk és elsősorban Eger újdonságaival.  Az idén a felújított Püspöki palotát látogattuk meg. Nagyon szép létszámmal voltunk kíváncsiak, a klubtagok ismerősökkel érkeztek.

Az érseki palota együttes Eger városközpontjának egyik legnagyobb épületegyüttese a főszékesegyház és a líceum tőszomszédságában. Az U alaprajzú épületegyüttes keleti (fő)homlokzata  előtti díszudvart  kovácsoltvas kerítés választja el az utcától. A projekt során az Érseki Palota középső szárnyát újították fel. A műemlék épület turisztikai funkciót is kapott, s számos kiegészítő szolgáltatás helyszíne lett.

Idegen vezetést kértünk, és bejártuk az épület két emeletét.  Gyönyörködtünk a „Madaras szoba” felújított fal és mennyezet festésében.  Ez a helyiség pihenő helyiség volt a püspökség idején,- majd az itt üzemelő cég irodáknak használta ezeket a termeket, emiatt átfestették. A felújítás során fedezték fel az eredeti falfestményeket.

Az északi szárnyban most az Érseki Gyűjtemény Központ van. Itt őrzik egyebek között Mária Terézia koronázási palástját, melyet Erdődy Gábor egri püspök kapta ajándékba a császárnétól. A kiállított tárgyak zöme a 18 és 19 század ötvös és textilművészetének remekei: szentségtartók, kelyhek, ereklyetartók, cibórium, miseruhák és palástok. 

Az épületben állandó kiállítás mutatja be a magyar szenteket és legendáikat, valamint a „vanitas” (hiábavalóság, hiúság) művészettörténeti ábrázolásait. A „Szentek szobájában” Szent István ereklyetartóját,- ereklyével láthattuk, egy helyiség az idő múlását, a gyász jelképét fejezte ki. A II. emeleti díszteremben rendezvények, fogadások és értekezletek zajlottak, zajlanak. A Szalon is a vendégfogadás célját szolgálja. 2 gyönyörű,- arannyal kirakott fehér kályhát és 2 velencei tűkört láthattunk. A dolgozó szoba berendezése kanapé, fotel, író asztal, míg a hálószobában rózsafagyökér feszület, imazsámoly és ágy található, mellette pedig az öltöző szoba. A folyosókon a valamikor itt dolgozó püspökök, egyházi személyek fiktív képei vannak kiállítva. A középső épület nyugati oldalához két szintet átfogó kápolna csatlakozik oratóriummal, berendezése 18. századi.

Ismerkedő sétánk végén megnéztük a cukrászda-kávézót, vásároltunk az ajándékbolt helyi termékeikből.

Galéria itt.


Foglalkozások

Minden hónap harmadik keddjén 14 órától az Egri Civil Házban a 7-es nagyteremben.

3300 Eger, Bajcsy Zs. u. 9. (8-as csengő)

Szeretettel várunk minden érintett érdeklődőt!

A klub támogatója az Egri Kulturális és Művészeti Központ.

 


Elérhetőségek

Amazonok Klubja Eger

Levelezési cím:

Eger, Bolyki Tamás u. 11.

 

Rákbetegek Országos Szervezete

1122 Budapest, Ráth György u. 7-9.

Levelezési cím:

1126 Budapest, Böszörményi u. 20-22.

 


Hírek

Klubnap változás
A novemberi klubnap időpontja változik | 2019.11.08

Felhívom klubtagjaink figyelmét, hogy a november havi klubnap nem 19-én lesz megtartva, ... Olvass tovább

Kékestető
kirándulás | 2019.06.29

2019. július 2-án Kékestetőre kirándulunk. Találkozunk 8:20-kor az egri buszpályaudvaron. ... Olvass tovább

Galyatető
kirándulás | 2019.06.20

2019. június 25-én Galyatetőre kirándulunk. Találkozunk 8:20-kor az egri buszpályaudvaron. ... Olvass tovább

További hírek