Mátraderecske - Mofetta

2019.09.03

Látogatást tettünk a Mátraderecskén lakó klubtársunknál, ahol kellemesen elbeszélgettünk. Majd Erzsike elvitt a falu különlegességét bemutatni, ami a Magyarországon egyedülálló természeti jelenséget, amelyet a szaknyelv mofetta-nak, vagy szárazfürdő-nek nevez. A mintegy 1000 m mélységből feltörő nagy szén-dioxid tartalmú gyógyhatású gáz, a benne szintén gyógy koncentrációban fellelhető radon tartalommal különlegesen hatásos elsősorban a verőérbetegségekben (különböző eredetű és súlyosságú alsó végtagi érszűkületek), cukorbetegség érszövődményei, magas vérnyomás, különféle reumatikus betegségek, súlyos érrendszeri érintettséggel járó autoimmun betegségek, köszvény, csontritkulás, egyes nőgyógyászati betegségek, meddőségi és impotencia problémák, vegetatív idegrendszeri eredetű belgyógyászati panaszok kezelésében.(forrás: internet)

Modern épületben folyik a kezelés, belső berendezése fantasztikus látványt mutat. A földszinten vannak a vizsgáló és öltöző helyiségek, valamint két, üvegfallal elzárt úgynevezett gödör, amiben a gyógy gáz kb. derékmagasságig van. Pont az újabb turnus ülhetett be, láttuk az óvatos elhelyezkedést és az egészségügyi szakember gáz tesztelését. A földszint folyosóján egy egri festő, Zeller Ferenc képeiből rendezett tárlat volt.

Az emeleti részen ott jártunkkor ép egy népművészeti kiállítást láttunk, különféle ruhaviseletű babákat, hímzett asztalterítőket és párnákat csodálhattunk meg. Szemet gyönyörködtető, foglalkozás szerint besorolt kerámia kancsókat, mesebeli alakokkal, a „Három királyokkal”, a Betlehemi szent családdal, gyönyörű madarakkal találkozhattunk.

Sajnos odakint már javában szakadt az eső, de mondván, hogy a kocsiban nem ázunk, Erzsike még elkalauzolt a faluba, de ezt majd nyáron a ragyogó napsütéses időben meg kell ismételni.

A kirándulásról készült képeink itt megtekinthetők.

Foglalkozások

Minden hónap harmadik keddjén 14 órától az Egri Civil Házban a 7-es nagyteremben.

3300 Eger, Bajcsy Zs. u. 9. (8-as csengő)

Szeretettel várunk minden érintett érdeklődőt!

A klub támogatója az Egri Kulturális és Művészeti Központ.

 


Elérhetőségek

Amazonok Klubja Eger

Levelezési cím:

Eger, Bolyki Tamás u. 11.

 

Rákbetegek Országos Szervezete

1122 Budapest, Ráth György u. 7-9.

Levelezési cím:

1126 Budapest, Böszörményi u. 20-22.

 


Hírek

Klubnap változás
A novemberi klubnap időpontja változik | 2019.11.08

Felhívom klubtagjaink figyelmét, hogy a november havi klubnap nem 19-én lesz megtartva, ... Olvass tovább

Kékestető
kirándulás | 2019.06.29

2019. július 2-án Kékestetőre kirándulunk. Találkozunk 8:20-kor az egri buszpályaudvaron. ... Olvass tovább

Galyatető
kirándulás | 2019.06.20

2019. június 25-én Galyatetőre kirándulunk. Találkozunk 8:20-kor az egri buszpályaudvaron. ... Olvass tovább

További hírek