Történetünk

A Boldog Élet című újságnak küldött cikk alapján:

1990-ben alakult meg, a Rákbetegek Országos Szövetsége (ma már Szervezet), s felhívására sorra alakultak meg országszerte a klubok. Idén ünnepeljük a Szervezet és a klubunk megalakulásának 25. évfordulóját. Az egri AMAZONOK klubja 1990. július 07-én kezdte meg tevékenységét, alapítója dr. Ignácz Piroska az onkológiai osztály pszichológusa volt.

Amazonok klubja elnevezés ötlete, dr. Kovács Lajos onkológus főorvos úrtól származik, mivel klubunk eredetileg mell műtött hölgyekből tevődött össze. A mitológiai Amazonok, harcos nők. A klubunk harca a rák ellen nyilvánul meg, de feladatunk a védekezés, helyes életmód, megelőzés, és szűrő vizsgálatokon való részvétel. Klubgyűléseinket és a klub tevékenységét ütemezett programterv szerint végezzük.  A szervezésekor figyelünk az érdeklődésre, inkább több kisebb lélegzetű tematikát dolgozunk ki, hogy mindenki megtalálja az érdeklődési körének megfelelő témát. Tagjaink szívesen vesznek részt a rehabilitációs kirándulásokon, ahol azon felül, hogy megismerjük hazánk tájait, és erősödik az összetartozás érzése, amit fontosnak tartunk. Figyeljük a médiában közölt egészségügyi előadásokat és felhívjuk rá tagjaink és környezetünk figyelmét. Bátorítjuk az új érintett betegeket, hogy a rákbetegségből meg lehet gyógyulni! Részt veszünk a szűrő vizsgálatokon és ismerőseinket is arra biztatjuk, hiszen a megelőzésnek lényeges része.  A rák nagyon súlyos betegség, a szervezet vészjelzése. Fontos, hogy szeressük saját testünket, végezzünk legalább hetente önellenőrzést, és a legkisebb gyanú esetén is forduljunk orvoshoz. A rák nem válogat, sajnos mindenkit, nőket, gyerekeket és férfiakat is megtámadhat. Ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy a férfiak figyelmét is felhívjuk a megelőzés fontosságára. A férfiak nehezen nyílnak meg, próbáljuk elérni, hogy ők is figyeljenek testük jelzéseire, s a legkisebb tünet esetén is forduljanak szakemberhez.

 Az eltelt 25 év nagyon hosszú idő, mégis tagjaink között még mindig vannak, akik az alapítás óta aktívan részt vesznek a klub életében. Ők az igazi Amazonok, harcosok, és büszkén elmondhatják: Mi már legyőztük a rákot! Sokat jelent egy csoporthoz való tartozás. Tagjaink átlag életkora aránylag magas, zöme egyedülálló, s így nagyobb az igény a társaságra, még ha csak havi egyszeri alkalommal is. Szívesen és örömmel üdvözöljük egymást a klubnapokon, ahol fehér abrosszal terített asztalt ülünk körbe és az abban a hónapban esedékes névnaposok, születésnaposok vendégelik meg a többieket saját készítésű süteményeikkel. Jelenlegi taglétszámunk 32 fő, s ennek kb. 70%-a az állandóan jelenlevő klubtag. Együtt örülünk az orvosi vizsgálaton nyert jó eredménynek, de a gondokat is megbeszéljük, és bátorítjuk egymást. Együtt izgulunk a kontroll vizsgálati eredményekért. Sokat nevetünk, énekelünk, célunk egymás lelki támogatása, biztatása, bátorítása, és segítése. Októbertől májusig a Bartakovits Béla egri Kulturális és Művészeti Központban tartjuk foglalkozásainkat. A nyári időszakban kint a természetben: pl. nyársalás Felsőtárkányban, vagy vidéken lakó klubtársaink szerveznek számunkra egy napos ismerkedést a falujukban, amit finom ebéddel való vendéglátás zár. A teljesség igénye nélkül: voltunk Sirokban, Mátraderecskén, Tenken, Bogácson, Tiszadorogmán lakó klubtársaink falujában. Felejthetetlen egy hetet szoktunk Bakonyszücsön tölteni a rehabilitációs központban. Természetesen klubfoglalkozásaink nyitottak, bárki érintett érdeklődőt szívesen fogadunk, s ha úgy érzi, hogy közénk szeretne tartozni, támogatjuk. A 25 év bebizonyította, hogy klubunk szívesen látogatott közösség, tagjai összekovácsolódtak. Mint minden közösségben itt is van, aki betegségénél vagy koránál fogva elmarad a csoporttól, de sajnos olyan is, aki feladja a harcot. Tavaly váratlanul veszítettünk el egy klubtársunkat.

Az idén május 19-én, bensőséges ünnepségen emlékeztünk meg klubunk megalakulásának 25. évfordulójáról. Erre a szép eseményre meghívtuk a klub első vezetőjét, aki alapító tag volt és az alapítástól 1996-ig vezette azt, annak az évnek decemberében adta át a staféta botot elődömnek Kovács Lajosné Terikének, aki szintén alapító, és még ma is aktív tag. 17 év után megbízott a klub vezetésével és a tagság 2014. november 22-én választott meg klubvezetőnek.

A 10 alapító tagból 5 fő volt jelen, 1 sajnos elhunyt, 4 fő pedig betegsége miatt csak lélekben volt velünk. Bensőséges műsorral köszöntöttük a meghívott vendégeket, alapító tagokat, klubtagokat. Az alapító tagok emléklapot kaptak. Szabó János, a Szervezet elnöke is megtisztelte klubunkat jelenlétével.

Készítettünk egy életfát, mely tükrözi a klub egységét. A fa felső ágain sárga névvel az alapító tagok, középső sorokban zöld színnel a jelenlegi tagok, s az alsó sorban fekete kerettel az elhunyt klubtagok neve szerepel.

Szeretnénk a jövőben is még sokáig az Amazonok csoportjához tartozni. Nyitottak vagyunk új betegtársak befogadására, mert mi megtapasztaltuk, hogy sokat jelent egy csoporthoz való tartozás, ahol megbeszélhetjük problémáinkat, megismerhetjük társaink tapasztalatait. Nem utolsó sorban a gyógyult, vagy gyógyulófélben lévő betegtársak által csillan meg a remény, hogy nekem is sikerülhet a gyógyulás! Dzsida Jenő gondolatával fejezem be. „Hallgasd meg, mit suttog az élet, élni hív újra meg újra téged”.
Polonkai Józsefné, Éva vagyok, az Amazonok klub harmadik klubvezetője. Mint a beszámolóból kitűnt tavaly novemberben egy nagyon jól működő és összeszokott csapatot vettem át Kovácsné Terikétől. Minden hónap 3. keddjén van a klubnapunk, amire nagy örömmel készülök. Nagyon sokat jelent a pozitív hozzáállás. Ennek az elsajátításához kaptam útmutatót a Simonton klub vezetőjétől, Fodorné Vincze Anna pszichológustól. Megkapó volt számomra, hogy milyen szeretettel beszélt az elesett, daganatos betegséget átélt emberekről, a gyógyulási folyamatokról és arról, hogy ha időben felfedezik a rákot, van egy olyan módszer, amely elsajátításával a beteg saját öngyógyító erőit tudja felszínre hozni és mozgósítani gyógyulása érdekében! Az orvosi gyógykezelés, műtét, sugár, kemoterápia mellett nagyon fontos a beteg lelki támogatása is. Megtanultam, hogy a pozitív gondolkodás az egyik legfontosabb tényezője a betegség testi, lelki feldolgozásának. Ennek köszönhetően megváltozott az életszemléletem, nem félek a jövőtől, mert tudom, hogy a betegséget igenis le lehet győzni.

2015. október 15.


Foglalkozások

Minden hónap harmadik keddjén 14 órától az Egri Civil Házban a 7-es nagyteremben.

3300 Eger, Bajcsy Zs. u. 9. (8-as csengő)

Szeretettel várunk minden érintett érdeklődőt!

A klub támogatója az Egri Kulturális és Művészeti Központ.

 


Elérhetőségek

Amazonok Klubja Eger

Levelezési cím:

Eger, Bolyki Tamás u. 11.

 

Rákbetegek Országos Szervezete

1122 Budapest, Ráth György u. 7-9.

Levelezési cím:

1126 Budapest, Böszörményi u. 20-22.

 


Hírek

Klubnap változás
A novemberi klubnap időpontja változik | 2019.11.08

Felhívom klubtagjaink figyelmét, hogy a november havi klubnap nem 19-én lesz megtartva, ... Olvass tovább

Kékestető
kirándulás | 2019.06.29

2019. július 2-án Kékestetőre kirándulunk. Találkozunk 8:20-kor az egri buszpályaudvaron. ... Olvass tovább

Galyatető
kirándulás | 2019.06.20

2019. június 25-én Galyatetőre kirándulunk. Találkozunk 8:20-kor az egri buszpályaudvaron. ... Olvass tovább

További hírek